Trening og vektnedgang

Trening & vektnedgang

Det finnes mange påstander om trening og vektnedgang, og det er sikkert mange der ute som lurer på hvilken type trening som er bra for å gå ned i vekt?

Det finnes ikke en type trening som er best for å gå ned i vekt. Det handler om å finne
noe man synes er morsomt, noe man kan mestre og som man kan være konsekvent med. Da vil du
lettere kunne se resultater! Når det er sagt, trening utgjør bare en liten del av det du forbrenner i løpet av en dag, og trening alene vil gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.

Kosthold og hverdagsaktivitet er to viktige faktorer som avgjør om du går ned i vekt eller ikke. Det skal sies at om du har spist 2300 kalorier, men bare forbrent 2100, vil en treningsøkt her kunne være avgjørende for om du havner i et kaloriunderskudd eller ikke. Fysisk aktivitet fremmer god helse, det er svært viktig for skadeforebygging og det kan gi økt mestringsfølelse og selvtillit.

Trening i seg selv er ikke det som gjør at du går ned i vekt, det
er kombinasjon av alt du gjør.

Lenge siden du har trent?

Om det er lenge siden du har trent styrke eller kondisjon, anbefaler jeg at du starter rolig. Det er viktig å huske på at man blir ikke superhelt over natten. Du må være tålmodig, og ikke øke belastningen eller lengden på treningsøktene dine for raskt.  Det finnes ikke noe konkret svar på hvor mye eller hvor hardt man bør trene den første tiden etter et lengre opphold fra trening, da det er veldig individuelt hvor fort kroppen henter seg inn igjen etter en økt.

Start rolig, og øk treningsmengden og intensiviteten gradvis. Kroppen trenger tid på å bli vant med belastningen.

Restitusjon

Restitusjon er helt avgjørende for å sikre gode resultater.

Når du trener brytes muskelgruppene ned, derfor er det viktig å fylle på med væske og næring for at kroppen skal restituere optimalt.

Søvn og et variert kosthold er to viktige faktorer når det kommer til restitusjon, og har du mangel på en av disse vil du ha svært lite energi og overskudd på trening. Dette kan påvirke fremgangen på trening negativt.


Rask påfyll av væske og salt etter trening er også viktigfor restitusjon. Kroppen kan kvitte seg med store mengder vann og salt ved fysisk anstrengelse, dette spesielt etter en økt der du har løpt eller utført andre former for trening med høy intensivitet over lengre tid. Derfor er det viktig å fylle på med væske etter trening, og salte maten du spiser. Men husk, for mye salt er ikke bra. Alt med måte!