5 steg for å gå ned i vekt

Steg 1: Kalorier inn, kalorier ut

For at du skal gå ned i vekt så må du ligge i et kaloriunderskudd, det gjør du ved å spise mindre en det du forbrenner i løpet av en dag. Selv om man spiser sunt, må man fortsatt passe på at man ikke spiser for mye. Mange tenker at å spise sunt og variert er nok for å gå ned i vekt, men man må i tillegg til å spise "sunt" passe på mengde slik at man havner i et kaloriunderskudd.

Du kan være mett og ha masse energi samtidig som du går ned i vekt så lenge du er bevist i dine valg når det kommer til maten du spiser. For en bærekraftig vektnedgang bør ikke kaloriinntaket være for lavt heller, i de fleste tilfeller vil man legge på seg igjen om man sulter seg selv til en vektnedgang. Det handler om å etablere gode vaner og være konsekvent, dag inn dag ut.

Steg 2: Trening og vektnedgang

Det er store spekulasjoner rundt trening og vektnedgang, og det er sikkert mange der ute som lurer på hvilken type trening som er bra for å gå ned i vekt? Det finnes ikke en type trening alene som er bra for å gå ned i vekt. Det handler om å finne noe man synes er morsomt, noe man kan mestre og kan være konsekvent med. Da vil du kunne se resultater!

Kosthold og hverdagsaktivitet er noen av de viktigste faktorene som avjgør om du går ned i vekt eller ikke. Det skal sies at har du spist 2300kcal og du har forbrent 2100kcal, så bestemmer du deg for å dra på trening så kan faktisk en treningsøkt sørge for at du havner i et kcal underskudd som vil gjøre at du går ned i vekt. Fysisk aktivitet fremmer god helse, det er svært viktig for skadeforebygging og det kan gi økt mestringsfølelse og selvtillit. Trening i seg selv er ikke det som gjør at du går ned i vekt, det er kombinasjon av alt du gjør. Trening utgjør bare nærmere 10% av det du forbrenner i løpet av dag, og da blir det vanskelig å skal bruke trening som et argument for å gå ned i vekt.

Steg 3: Aktivitetsnivå

Dette er et veldig viktig tema når det kommer til vektnedgang. Aktivitetsnivå vil si hvor aktiv du er i løpet av en dag, det kan for eksempel være husarbeid, gå til butikken, bevege seg opp av sofaen, vaske klær osv. Uansett hva du gjør så vil du på en måte være i aktivitet og du vil forbruke energi! Sitter du i ro en hel dag, så forbrenner du mye mindre en hva en person som feks har en aktiv jobb eller har vært ute å gått tur i 3 timer.

  • Aktivitetsnivå har som regel en veldig stor betydning på om du forbruker mer kalorier en du inntar.
  • Det er lurt å være aktiv. Gå deg en tur, gå til butikken istedenfor å kjøre, ta trappa istedenfor heisen.
  • Da vil du forbrenne mer og sannsynligheten for at du går ned i vekt øker betraktelig.

Steg 4: planlegging

Når målet er å gå ned i vekt, så er planlegging uten tvil det viktigste for å lykkes med målet sitt. Når det kommer til vektnedgangen så handler det for det meste om kalorier inn og kalorier ut. Da er det viktig at man planlegger hva man skal spise, når man skal spise det og ikke minst lage dette i forveien slik at man unngår ugunstige alternativer. Om du er på jobb eller på skole, men har glemt å ta med deg matpakke vil du måtte gå i kantina eller på butikken for å kjøpe mat.

  • Er man sulten og har lavt blodsukker vil boller, sjokolade og andre ugunstige matvarer friste mer og det er lett å velge noe som ikke er fullt så sunt. Dette kjenner nokk mange seg igjen i!
  • Har du planlagt å ta med deg mat når du  for eksempel skal på jobb eller skole så er sjansen mye mindre for at du velger "usunne" alternativer.
  • Finn ut hva du skal spise og hvor mye, og lag maten dagen før. Det samme gjelder med trening. Planlegg øktene dine i forveien, så skal du se at økta blir mer effektivt. Om du har dårlig tid kan dette lett løses med god planlegging.

Steg 5: Søvn og vektnedgang

For lite søvn påvirker alt man gjør i hverdagen. Konsentrasjon, hukommelse, muskelbygging, vektnedgang, Appetitt, energinivå og mye mer. Lite søvn påvirker også enkelte hormoner i kroppen som i mange tilfeller kan føre til overspising.. Søvn er i tillegg viktig for optimal muskelvekst, og muskler mine damer og herrer er nøkkelen til en effektiv vektnedgang. Enkelt forklart:

  • Masse muskler = Høyere forbrenning  Lite muskler = Lav forbrenning
  • Jo lengre du er våken, jo mere mat vil du kunne spise i løpet av en dag, og det kan være en viktig faktor om du går opp eller ned i vekt.
  • Mitt tips er: Sov mer! Det kan føre til at du spiser mindre, men også gjøre det enklere å velge sunne alternativer.
  • Du vil føle deg mer opplagt til å lage sunn næringsrik mat, samtidig som du har overskudd til å gjøre de aktivitetene du har planlagt i hverdagen.
se våre pakker